Författare

Makthavare, människa och mamma

Skrivandet har varit en naturlig del av Annie Lööfs politiska liv och hon är medförfattare till ett flertal böcker där hon skrivit ett enskilt kapitel eller en essä på flera olika teman, men oftast om innovation, entreprenörskap, landsbygdsutveckling och om liberal demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.

Annie Lööf har skrivit två självbiografiska böcker, ”Sanningens ögonblick”, gavs ut 2018 och är en bok som är skriven mitt i steget och handlar om hennes första sju år som partiledare, om hennes tydliga värderingar kring grön socialliberalism och hennes engagemang för klimat och miljö, företagande, landsbygd och jämställdhet. 2023, när hon klivit av som partiledare, skrev hon boken ”Också Annie”, en personlig bok där du som läsare får följa henne som makthavare, människa och mamma.

Båda böckerna finns även som ljudbok och E-bok.

Också Annie, bokförlaget Forum, 2023

Vid sidan av alla tuffa förhandlingar, publika sammanhang och svåra beslut händer livet. Där står också Annie – i tvivel, oro, prövningar och tacksamhet över att ens ha klarat sig. Har det varit värt det?

I boken får vi följa med på nära håll genom både personliga och samhälleliga förändringar. Tonläget i den politiska debatten har förskjutits och det som tidigare var sunt förnuft har nu blivit kontroversiellt.

Annie berättar om hur det känns att stå kvar när andra lämnar, att stå upp när motvinden blåser hårt och att stå ut när det rämnar på insidan. Annie Lööf har flera gånger varit nyckelspelare i svensk politik och är en av våra mest färgstarka och inflytelserika ledare.

Som liberal, feminist och humanist har hon tagit hårda strider och mött såväl djup respekt som hot, hat och utstuderade mordplaner. Nu delar hon med sig av det som funnits under ytan, bakom rubrikerna och besluten.

Sanningens ögonblick, bokförlaget Ekerlids, 2018

”Jag åker hem”. Så föll orden. Jag sa dem tydligt och med eftertryck. ”Boka in telefonmöten med organisationen och förbered en presskonferens så fort jag landat. Vi behöver sätta ner foten ordentligt och peka ut vägen framåt”.

Så fick jag snabbt bege mig hem till Sverige, resa från Thailand tvärs över halva jordklotet. Centerpartiet skakade i sina grundvalar och turbulensen var total. 
Jag har varit med om en resa, som människa, politiker och ledare. Jag har varit ifrågasatt och uträknad. Jag vet hur det känns att få kämpa för att komma tillbaka och vända motgång till framgång. Detta är mina egna ord om upplevelsen att stå mitt i stormen när det blåser som hårdast. 

Det finns många ögonblick i mitt liv som påverkat mig och format mitt ledarskap. Jag försöker här återge de viktigaste tillfällen då jag prövats, möten med människor som förändrat min syn på världen, som tillsammans har lagt grunden för mina värderingar och mitt ledarskap. 

I hela västvärlden pågår en värderingskamp. Normer förskjuts. Människor ses på med misstänksamhet. Jag har en grundmurad tro på jämställdhet, på människors makt att förändra och på vikten av att försvara demokratin.

I en tid då allt fler målar med svarta penseldrag behöver vi mer än någonsin våga se möjligheterna. Fokusera på resultat, tillförsikt och hopp. Våga tro på människors drivkrafter och på vad företagsamhet kan åstadkomma. Istället för att låta misstänksamheten och rädslan för det okända ta överhanden. Det har blivit viktigare än någonsin att ta ställning. För mig är svaret tydligt. Jag vill framåt. ”Sanningens ögonblick är här.”